Akrep II, hem elektrikli hem dizel tasarıma sahip.
Türkiye’nin kara sistemleri üreticisi Otokar, savunma sanayiinde yeni bir ilke imza attı. Akrep II adını verdiği, Türkiye’nin ilk elektrikli zırhlı aracı, Sakarya’daki fabrikasında düzenlenen basın toplantısı ile tanıttı.
Otokar’ın savunma sanayiinde küresel bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Genel Müdür Serdar Görgüç, “Kara sistemleri alanında sektöre öncülük eden ve birçok ilki kazandıran Otokar, savunma sanayiindeki iddiasını yeni nesil zırhlı Akrep II ile farklı bir boyuta taşıyor. İlk versiyonu Türkiye’nin ilk elektrikli zırhlı aracı olan Akrep II, bize elektrikli araç teknolojisinin askeri araçlara uygulanmasına yönelik bilgi ve tecrübe kazandırırken, Türkiye’nin askeri tip elektrikli, hibrit ve otonom araçlar konusunda ilk adımları olacak.” dedi.
Son 20 yılda dünyada değişen tehditler nedeniyle silahlı devriye ve keşif için kullanılabilecek araçlara olan ihtiyacın arttığını, yeni nesil zırhlı araç Akrep II‘nin de buradan yola çıkarak geliştirildiğini belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç şunları söyledi, “Güncel beklenti ve gelecekteki tehditlere karşı, sahip olduğumuz bilgi birikimimizi ve yüksek teknolojiyi kullanarak yeni nesil Akrep II’yi geliştirip, ürün ailemize ekledik. Akrep II’nin yüksek atış gücü, üstün koruma ve beka kabiliyeti, yüksek hareket kabiliyeti, düşük silueti, çevikliği ile özellikle ihracat pazarlarında başarı göstermesini bekliyoruz.”
Akrep II, tüm dünyada orduların zorlu isteklerini karşılayabilecek yeterlilikte bir elektrik motora sahip.
Görgüç, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek olan (IDEF’19) Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda, Akrep II’nin özel bir konfigürasyonla sergilenmesi için aylardır çalıştıklarını dile getirdi ve ekledi, “Teknolojik gelişmelerden bahsederken elbette alternatif yakıtlar da gündemimizde idi. Akrep II’yi alternatif güç gruplarına da uygun olarak tasarladık. Elektrik motoru ve gelişmiş pillerle donatılan Akrep II, Türkiye’nin ilk elektrikli zırhlı aracı olarak IDEF 2019’da sergilenecek. Geleneksel zırhlı araçlara kıyasla çeviklik, düşük termal iz, yüksek hız ve sessizlik avantajlarını bir arada sunan Akrep II, tüm dünyada orduların zorlu isteklerini karşılayabilecek yeterlilikte bir elektrik motora sahip. Taktik performans beklentilerine de en iyi şekilde cevap veren Akrep II, özellikle yakıt verimliliği, hareket, beka kabiliyeti ve entegre lojistik destek anlamında da avantajlar sunuyor” dedi.
Aracın hem elektrikli hem de dizel olarak tasarlandığı bilgisini veren Görgüç, dizel versiyonun da bir yıl içinde hazır olacağını söyledi. Görgüç, bataryalar bittiğinde aracın şarjının 3 saat sürdüğünü, herhangi bir zamanda yapılan 15-20 dakikalık enerji takviyesinin da şarja yüzde 20-30’luk katkı yaptığını söyledi. Ayrıca aracın menzilinin 250 kilometre civarında olacağını, enerji yoğun yeni bataryalarla bunun artırılabileceğini bildirdi.
Görgüç, aynı zamanda bir yıl içinde Akrep II’yi ihraç edebilecek duruma geleceğimizi belirtti.